Kul att veta

 
Den väldiga vithajen
1987 drog en fiskare från trakten, Zurrieq, upp en jättelik vithaj. Ortsbefolkningen hävdar att hajen var 7 meter lång och det skulle då göra den till den största vithajen som någonsin påträffats. Om man frågar guiden, som kör båten vid Blue Grotto, kan den ha växt 1 meter eller 2. Vetenskapliga tester, utifrån fotografier, uppger att hajen var 5-5,5 meter lång. Denna händelse hamnade på världsnyheterna.
 
Jakt
Av Maltas befolkning på drygt 400.000 är över 16.000 personer jägare. De har inriktat sig på fåglar, troligen för det är det enda som finns att jaga, och de jagar allt vad fåglar heter, oavsett jaktsäsong eller inte. Så är man ute i skogen, främst under jaktsäsong, är det bäst att passa sig.
 
Filminspelning
Malta har använts som inspelningsplats i ett flertal stora filmer som ex Troy, Gladiator och World War Z. Paltatset Palazzo i Naxxar är mycket efterfrågat vid filminspelningar. Det har bland annat extraknäckt som franskt chateau i filmen Greven av Montercristo.
 
Toppmöte
I december 1989 förklarade Michail Gorbatjov och George Bush den äldre att det kalla kriget var slut. Detta skedde på en kryssare utanför Marsaxlokk-bukten. Samtidigt som detta toppmöte skedde, upplevde Malta en av de värsta stormarna någonsin och fottiljen rufsades till ordentligt. I pressen fick toppmötet smeknamnet "seasick summit".
 
Malteskorset
Lite här och där kan man se malteskorset. Det är ett åttauddigt kors och är Malteserordens symbol. Det sägs att de åtta uddarna symboliserar de åtta sanningarna (i Jesu bergspredikan) samt för orderns ursprungliga språk/avdelningar. De fyra armarna antas representera de fyra kardinaldygderna: vishet, mod, måttfullhet och rättrådighet. Korset är lika gammalt som riddarorden grundades, 1000-talet, men fick ingen spridning förrän i mitten av 1500-talet.