Om Malta

 

Malta, inklusive Gozo och Comino, har en yta på 316 kvadratkilometer. De tre öarna ryms lätt, 5 gånger, på Londons yta. Strandlinjen runt Malta är 196,8 km och skulle man gå runt skulle det ta ca 40 timmar.

På hela Malta bor det 417.000 invånare och det finns ca 300.000 bilar. Under högsäsong är det ca 3 miljoner som vistas här.

Religionen i Malta är övervägande Romersk katolism. 

Offeciella språket är Maltesiska och Engelska. Malteserna pratar ofta maltesiska mellan varandra men alla förstår engelska och talar detta språk med turisterna. Ett vanligt uttryck, som du kommer att höra ett flertal gånger är "mellah". Jag har inte fått någon direkt förklaring på vad det betyder men det används vid många tillfällen, ex ok, vidare, eller bara för att fylla ut tiden.

Valutan är euro

Det kostar 1,50 euro för att åka buss över hela Malta under en dag. Planerar man att åka minst 5 dagar lönar det sig att köpa ett veckokort. Hop on-off bussarna kostar mellan 15-17 euro och har två rutter, en på södra och en på norra delen av Malta. Det finns också en tur på Gozo. Taxi mellan flygplatsen och Sliema kostar 20 euro. Om du tar taxi under vistelsen gör upp om priset innan. Taxi båt går att ta mellan Sliema och Valetta kostar ca 1.80 euro för enkel resa.