Att göra/se

 
Malta kan erbjuda det mesta du önskar se/göra. Ja, kanske inte skidåkning och ishockey, även om det i perioder finns en liten isbana att åka på i Paceville.
 
Bad
I Sliema finns det många platser att klippbada ifrån, främst på havssidan. Det finns även runt om Malta ett flertal sandstränder, främst på norra Malta. Har man bil kan man söka upp vikar/badstränder där man kan få vara ostörd. Vattnet är klart och fint och det finns en hel del småfiskar, populärt är att dyka och fånga bläckfiskar. Det är fina vatten att dyka och snorkla i och det finns ett flertal klubbar som erbjuder dykutbildning/dykresor.
 
Sport
Vill man vara aktiv finns det ett flertal alternativ, bland anna:t vandra, golf, vattenpolo, yoga i grupp eller egen personlig tränare i det man önskar, bowling.
 
Nöjen
Paceville är Maltas partymekka och där finns ett mångfald av nattklubbar och barer. Vill man ha det lite lugnare finns det ett stort utbud av restauranger och pubar. Det finns även casinon om man vill spela och en travbana. Under hela året förekommer det festivaler men främst under juni - september.
 
Museum
Det finns ett flertal museer på ön, i stort sett för de flesta intressen. Många är inriktade på riddartiden och andra världskriget.
 
Kultur
Utgrävningar, ex  Hal-Saflieni Hypogeum i Paola där man kan få uppleva en underjordisk gravplats som är en av världens mest märkvärdiga arkeologiska fyndplats. Om man vill besöka Hypogeum är det bra om man har förbokat, helst flera månader i förväg, har man tur kan man få en restplats samma dag. Det finns mycket att se kring andra världskriget, kyrkan i Mosta som bombades av en blindgångare eller varför inte besöka något av de skyddsrum som befolkningen gömde sig i under kriget, den största finns i Mellieha. Skyddsrummen grävdes ut för hand och i Melliha är den 500 m lång med några små rum som familjer eller viktiga personer fick tillstånd att gräva. Varje person hade ca en kvadratmeter till förfogande och det var flera 100 personer som bodde där samtidigt. Belysningen bestod av oljelampor så man kan tänka sig hur luften var där nere. Ett litet mindre skyddsrum finns i Mgarr. Det finns ungefär 370 kyrkor på Malta som oftast är gratis att besöka. I Valetta finns det möjlighet att se en film om Maltas historia under 45 minuter, vilket jag varmt kan rekommendera.
 
För barnen
Playmobil funpark, Popeye village, vattenland är några av attraktioner för barn.
 
Utflyktsmål
Det finns olika parker som erbjuder kontakt med fåglar och ett akvarium. Platser som är värda att besöka är Mosta med sin kyrka, Palazzo Parisio, Naxxar, med sin vackra trädgård. Marsaxlokk som är den vackraste och mest genuina fiskebyn på Malta, på söndagsförmiddagar är det fiskmarknad. Blue grotto där man kan bada och ta en tur med båten och få se ett underbart kristallklart, blått vatten. En resa till Comino och bada i Blue Lagon. Denna badplats är mycket populär och bered dej på trängsel, men det är en upplevelse att ha varit där. Det erbjuds även kryssningar, längre och kortare, bland annat runt hamnen och till Gozo. Medina, den tysta staden som var Maltas första huvudstad, och naturligtvis ett besök i Valetta, nuvarande huvudstaden, är på sin plats. Det finns så många andra platser som är vackra och intressanta här på Malta så det är bara att utforska och uppleva.
 
Övrigt
Att flanera på promenaden och bara njuta av tillvaron är inte heller helt fel